Sådan laves hjemmelavet æblemost

At lave sin egen hjemmelavet æblemost er ingen raketvidenskab.
– Det er faktisk nemt og sjovt, hvis du har det rette udstyr. Alternativt kan du få Det mobile mosteri til at hjælpe dig.

At lave sin egen hjemmelavet æblemost er en sjov aktivitet for hele familien. Den enkle proces, der forvandler æbler til lækker velsmagende æblemost fascinerer både børn og voksne. Særligt den store mængde æblemost man rent faktisk kan få ud af et dansk æbletræ overrasker mange. Normalt giver et dansk æbletræ omkring 100 kg. æbler, hvilket vil give mellem 60 og 80 liter æblemost-  80 flasker æblemost!

Detmobile mosteri.dk til landsby arrangement

Det er nemt og sjovt at lave sin egen hjemmelavede æblemost

 Sådan laves hjemmelavet æblemost

1. Saml æblerne sammen fra træet eller træerne

Saml æbler til æblemost

Æbler samles til hjemmelavet æblemost

Æbler klar til at blive mostet

 

2. Vask æblerne grundigt og fjern eventuelle urenheder

Vaskning af æbler

Vask æblerne grundigt

 

3. Æblerne kværnes til fin pulp (også kaldt æblemasse) i en frugtkværner. Jo finere jo bedre. Det anbefales at bruge elektriske motor kværne, da de kan lave den fineste pulp.Det mobile mosteri ejes af Jacob Larsen

Æblepulp til æblemost

Æblepulp klar til at blive mostet

4. Saften skal nu presses ud af pulpen i en presser. Det er vigtigt at få så meget saft ud af pulpen som muligt, og her er det vigtigt at anvende den rette presser og teknik.
Der findes mange forskellige slags pressere, hvoraf de mest almindelige er:  Klassiske kurvepressere, Pakkepressere og Hydropressere. En almindelig kurvepresser kan sagtens benyttes, men hvis man ønsker et større udbytte anbefales det at benytte en hydropresser eller pakkepresser.12113292_892743537480599_175796579133931607_o

Hjemmelavet frisk æblemost

Hjemmelavet frisk æblemost

5. Mosten hældes derefter på rengjorte flasker.
Når mosten er kommet på flakser/pose kan den holde sig i ca. en uge i køleskabet. Alternativt skal den fryses ned eller pasteuriseres(opvarm nænsomt til 80 grader).


Færdiglavet hjemmelavet æblemos

Hjemmelavet æblemost
Herefter kan mosten forældes yderlige til lækker hjemmelavet cider.

For at få en så velsmagende æblemost som muligt, anbefales det at benytte en opskrift med en god blanding af søde og sure æbler.
Det er en smagssag om du ønsker en sød aromatisk æblemost eller en mere frisk syrlig æblemost.
En god tommelfingerregel er at bruge 50 % søde æblesorter og 50 % syrlige æbler. Så kan du tilpasse forholdet alt efter, hvilken smag du ønsker.

Søde-syrlige danske æblesorter:

– Rød Gråsten
– Elstar
– Rød Ingrid Marie
– Pigeon
– Rød Jonagold

Søde danske æblesorter:

– Discovery
– Sunrise
– Gala must
– Cox Orange
– Rubens

Syrlige danske æblesorter:

– Guldborg
– Holsteiner Cox
– Belle de Boskoop

Læs mere om danske æblesorter her.