Fremstilling af cider

Æblecider er egentlig blot gæret æblemost. Du kan derfor nemt lave din æblemost om til lækker perlende cider.
Æblemosten sættes simpelthen til gæring og fyldes derefter på flasker. Samtidig er cider en glimrende måde at konservere æblemosten på, da gæringen og alkoholen sørger for at bibeholde næringsværdien fra æblerne.
Under gæringen bliver sukkeret fra æblerne lavet om til alkohol.
Alkoholen fra cideren kommer fra sukkeret i æblerne. Der er dog ikke nær så meget sukker i æbler, som i vindruer, hvorfor alkoholprocenten ofte ligger mellem 2 og 6 % på cider.

Cider er specielt populært i Normandiet og England, hvor man ligesom i Danmark, har et kæmpe udvalg af lækre æblesorter.

Fremstilling af cider

Processen er ganske simpel: Hæld den friske æblemost i en beholder. Tilsæt 20 gr. sukker pr. liter. Dæk beholderen til. Efter 2-3 uger har gæringen forvandlet sukkeret fra æblemosten til alkohol og cideren er klar til at blive hældt på flasker.
Dette er korte træk sådan en god gammeldags cider brygges på.

Der findes mange forskellige måder at lave cider på. Nedenstående fremgangsmåde anbefales da den er nem, naturlig og har respekt for traditionel cider-brygning.
– Det mobile mosteri vil meget gerne give dig yderligere vejledning i, hvordan en god cider brygges. Kontakt os endelig, hvis du har yderligere spørgsmål.

 

Opskrift på æblecider

Udstyr:
1 plastikspand / vinspand
1 glasballon
1 gærlås
Sukker
Cidergær

Fremstilling af cider



1. Den friske æblemost hældes i en stor plasticspand med gærlås, hvorefter der sættes låg på spanden.  Alternativt kan der bruges glas/vinballoner med gærlås. Gærlåsen tillader kuldioxid at undslippe fra beholderen, mens den lukker ilt, snavs og bakterier ude. På den måde undgås at mosten rådner.

gæring af cider i plastikspand til fremstilling af cider

Frisk æblemost sættes til gæring i plastikspand / vinspand

 

gæring af cider

Husk gærrør (også kaldt gærlås/vandlås)

Der kan også anvendes glasballoner til gæringen - Fremstilling af cider

Der kan også anvendes glasballoner til gæringen

2. Tilsæt sukker (ca. 20 gr. pr. liter) og den ønskede gærtype. Hos Det mobile mosteri eller andre bryggeri-butikker kan man købe forskellige gærkulturer. De mest almindelige gær-typer til cider-fremstilling er øl-, vin- og champagnegær. Ølgæren giver ca. en alkoholprocent på 5% og en sødere og aromatisk smag, mens champagnegær tillader op til 13% alkohol og en noget syrligere og tør smag.

m02yeast

Valget af, hvilken type gær du vil benytte, afhænger af, hvilken slags cider du ønsker

3. Herefter starter gæringen. Indenfor et halvt døgn vil du kunne se og høre at mosten begynder at boble (gære). Gæringen vil forsætte i 2-3 uger og du vil kunne se at boblerne reduceres kraftigt når gæringen er ved at være færdig. Du kan også smage på saften undervejs, jo syrligere saften er blevet jo bedre. Gæringen handler om at omdanne sukkeret til alkohol, så hvis saften stadig er meget sød er gæringen ikke færdig. Det er vigtigt at plastic-spanden ikke står et for varmt sted, gerne omkring 10 grader. Ryst forsigtigt beholderen et par gange i løbet af processen.

Herefter vil saften stå og boble i et par uger

Herefter vil saften stå og boble i et par uger, mens gæringen finder sted

4. Når den første gæring er færdig er æblemosten blevet til cider og er klar til komme på flasker. Det anbefales dog at hælde (at stikke) cideren over i en ny ren glasballon med gærlås og lade den stå i 1-3 måneder for at give den mere aroma. Dog ikke strengt nødvendigt.

5. Når cideren hældes på flaske skal man bruge en hævert og sørger for at flaskerne er grundig rengjorte. Hvis man ønsker at tilføje brus til sin hjemmelavede cider, som man kender fra ciderne i supermarkedet, kan man tilføje en karboneringdrop (en slags sukker-bolche) til hver flaske.
Efter et 3-4 uger er cideren klar til blive nydt køligt.

12278888_978732608854980_737804415436595669_n

Det mobile mosteris egen cider




Det mobile mosteri kan være behjælpelig med nærmere vejledning. Vi har stod viden om, hvilket mix af æblesorter der giver den bedste smagsoplevelse, hvordan alkoholprocenten måles mm.
Du er velkommen til at kontakte os, hvis du har nogle spørgsmål.

For at få en så velsmagende æblecider som muligt, anbefales det at benytte en opskrift med en god blanding af søde og sure æbler.
En god tommelfingerregel er at bruge 50 % søde æblesorter og 50 % syrlige æbler. Så kan du tilpasse forholdet alt efter, hvilken smag du ønsker.

Søde-syrlige danske æblesorter:

– Rød Gråsten
– Elstar
– Rød Ingrid Marie
– Pigeon
– Rød Jonagold

Søde danske æblesorter:

– Discovery
– Sunrise
– Gala must
– Cox Orange
– Rubens

Syrlige danske æblesorter:

– Guldborg
– Holsteiner Cox
– Belle de Boskoop

Læs mere om danske æblesorter her.

Du kan læse mere om processen for fremstilling af cider og se en udførlig guide på http://www.aeblecider.dk/